Udruženje studenata sa hendikepom održalo konferenciju „Položaj učenika i studenata sa hendikepom“

Udruženje studenata sa hendikepom održalo je 6. decembra 2022. godine konferenciju „Položaj učenika i studenata sa hendikepom u Srbiji“ u okviru projekta „Dijalog za razvoj inkluzivnih politika u oblasti učeničkog i studentskog standrarda za učenike i studente sa hendikepom u lokalnim zajednicama“.

Na konferenciji su govorili izvršni direktor Udruženja Milan Janković, predstavnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Jelena Kotević, predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Krčmar, asistent razvojnih programa Udruženja studenata sa hendikepom Miloš Selaković i predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić.

Bilo je reči o nedostatku sistemske podrške za učenike i studente sa hendikepom i predstavljeni su rezultati istraživanja o konkursima za stipendije jedinica lokalnih samouprava koji pokazuju da samo 14 od 98 jedinica lokalnih samouprava koje dodeljuju učeničke i studentske stipendije prepoznaju mlade sa hendikepom kao grupu kojoj je potreban neki vid podrške u ostvarivanju prava. Naglašeno je i zašto nedostatak inkluzivnih politika u konkursima za učeničke i studentske stipendije predstavlja vid diskriminacije. Predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Jelena Kotević ukazala je da je diskriminacija osoba sa hendikepom opšteprisutna u društvu i navodi da je broj pritužbi zbog diskriminacije po osnovu hendikepa već godinama na prvom mestu. Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić predstavila je aktivnosti organizacije koje podstiču ravnopravno uključivanje studenata sa hendiekpom u studentsku politiku. Sa druge strane, predstavnici Udruženja studenata sa hendikepom istakli su da je minimalni nivo trenutne podrške koja postoji za mlade sa hendikepom doveo do toga da su oni minimalno i uključeni u društvene aktivnosti u svim oblastima i da je jedini način da se poveća nivo uključenosti mladih sa hendikepom u društvu jeste obezbeđivanje sistemskih vidova podrške.

Udruženje će se kroz projekat u narednom periodu angažovati da kreira predlog inkluzivnih politika i nakon toga organizuje okrugle stolove s ključnim akterima kako bi se taj predlog finalizovao i kako bi jedinice lokalnih samouprava mogle da ga potencijalno usvoje. Takođe, Udruženje će organizovati i regionalne konferencije i edukacije za zaposlene u lokalnim samoupravama kako bi na adekvatan način primenjivali inkluzivne politike.

Projekat se sprovodi u okviru projekta “Dijalog promena” kojim koordinira Beogradska otvorena škola, uz finansijsku podršku Evropske unije.