ПОЗИВ ЗА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ -Тренинг Удружења студената са хендикепом

Удружење студената са хендиекпом позива Канцеларије за младе да се пријаве за активности пројекта „Вршњачко менторство и омладински инклузивни тимови у локалној заједници“, стекну нове вештине, знања и познанства и допринесу подизању свести о социјалној инклузији и укључивању средњошколаца са хендикепом у друштвене активности локалне заједнице.

Шта подразумева учешће?

Учешће подразумева похађање тродневног тренинга за вршњачке едукаторе који ће се одржати или у Вршцу од 5. до 7. октобра или на Златибору од 18. до 20. октобра. На тренингу ћете учествовати заједно са средњошколцем/средњошколком са хендикепом из своје локалне заједнице које сами будете позвали да се укључе у пројекат. Представник/ца Канцеларије за младе и средњошколац, односно средњошколка са хендикепом из исте локалне заједнице биће формирани у инклузивне тимове. На тренингу ћете бити едуковани о концепту социјалне инклузије и хендикепа, активизму и пружању подршке младима са хендикепом на прикладан начин. Након тренинга инклузивни тимови из локалних заједница имаће задатак.

Који је ваш задатак?

Потребно је да пре тренинга контактирате средњошколца или средњошколку са хендикепом из своје локалне заједнице и мотивишете га/њу да се пријаве и учествују на пројекту. НАПОМЕНА: Особе са хендикепом не морају имати видљив хендикеп, тако да осим особа које имају моторички, визуелни или сензорни хендикеп у ову групу спадају и особе које имају неку хроничну болест попут дијабетса, ретку генетску болест или стање, дислексију или дисграфију, депресију или анксиозност, ако и особе које су лечене од рака. Након учествовања на једном од тродневних тренинга имаћете задатак да у одређеном периоду, а до почетка децембра, заједнички организујете активност која ће за циљ имати промовисање социјалне инклузије. То може бити радионица у средњој школи коју похађа средњошколац/ средњошколка, нека јавна акција или креирање садржаја за друштвене мреже, можете бити креативни! У реализацији овог свог задатка имаћете континуирану подршку вршњачког ментора или менторке. Менторство подразумева усмеравање у осмишљавању задатка, планирању и реализацији саме активности!
Средњошколцима са хендикепом треба да проследите линк за пријаву https://forms.gle/AG6JnvWF2RGCvYqQ7

Ко су средњошколци са хендикепом?

Имајте на уму да су то особе које могу имати оштећење вида или слуха, моторички или сензорни хендикепом, али такође и хроничне болести попут дијабетеса, генетске болести, али и дислексију, дисграфију, депресију или анксиозност. Осим тога, то су и особе које су лечене од рака. У вашем окружењу има много више особа са хендикепом него што сте то мислили. 🙂

Тимелине пројекта:
Тродневни тренинзи биће органиовани до половине октобра, а активност инклузивног тима из локалне зајднице треба да се реализује до почетка децембра.

Зашто је пројекат важан?
Учешћем у пројекту дориносите оснаживању средњошколаца и средњошколки са хендикепом за активно укључивање у све друштвене активности, али и за наставак образовања. Такође, неопходно је подизање свести локалних заједница о правима особа са хендикепом како би се победили стереотипи, неинформисаност и страх од непознатог. Придружите нам се у заједничкој борби за изједначене услове и равноправност младих са хендикепом!

Рок за пријаву за Вршац је 30. септембар, а за Златибор 10. октобар.

За све информације можете се јавити координаторки пројекта Катарини Кел на katarina.kel@ush.rs или
069/730757.

 

       Пројекат је подржан од стране Министарства омладине и спорта.

Пријатељи и сарадници