Одржана конференција „Положај ученика и студената са хендикепом“

Одржали смо конференцију „Положај ученика и студената са хендикепом у Србији“ у оквиру пројекта „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандрарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“ који је подржан од стране Европске Уније кроз програм Београдске отворене школе.

Говорили смо о недостатку системске подршке за ученике и студенте са хендикепом и поделили резултате истраживања о конкурсима за стипендије јединица локалних самоуправа. Било је речи и о томе зашто недостатак инклузивних политика у конкурсима за ученичке и студентске стипендије представља вид дискриминације. Минимални ниво тренутне подршке која постоји за младе са хендикепом довео је до тога да су они минимално и укључени у друштвене активности у свим областима.

На конференцији су говорили извршни директор Удружења Милан Јанковић, представница Поверенице за заштиту равноправности Јелена Котевић, представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја Зоран Крчмар, асистент развојних програма Удружења студената са хендикепом Милош Селаковић и председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић.

Једини начин да се повећа ниво укључености младих са хендикепом у друштву јесте обезбеђивање системских видова подршке. Удружење ће се кроз пројекат у наредном периоду ангажовати да креира предлог инклузивних политика и након тога организује округле столове с кључним актерима како би се тај предлог финализовао и како би јединице локалних самоуправа могле да га потенцијално усвоје. Такође, Удружење ће организовати и регионалне конференције и едукације за запослене у локалним самоуправама како би на адекватан начин примењивали инклузивне политике.

 

Пријатељи и сарадници