Održana regionalna konferencija Udruženja studenata sa hendikepom u Smederevu

Udruženje studenata sa hendikepom održalo je 20. aprila u prostorijama Centra za kulturu u Smederevu konferenciju o značaju podrške lokalnih samouprava u vidu stipendija za mlade sa hendikepom.

Konferencija se realizovala u okviru projekta Udruženja podržanog od strane Beogradske otvorene škole, a čiji je cilj uspostavljanje dijaloga za uvođenje inkluzivnih politika (ublaženih kriterijuma) u konkurse za učeničke i studentske stipendije koje dodeljuju jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji.

Na konferenciji su govorili izvršni direktor Udruženja Milan Jankovićsamostalna savetnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Ivana Filipović i aktivistkinja Udruženja Jovana Novaković, a prisustvovali su predstavnici jedinica lokalnih samouprava iz okoline Smedereva kao i lokalni mediji.

Predstavljeni su rezultati istraživanja o konkursima za stipendije jedinca lokalnih samouprava koji su pokazali da samo 14 jedinica lokalnih samouprava u Republici Srbiji prepoznaju mlade sa hendikepom kao kategoriju mladih kojoj je neophodna podrška.

Ivana Filipović ukazala je na razliku između posredne i neposredne diskriminacije i istakla da učenicima i studentima sa hendikepom ublaženi kriterijumi predstavljaju izjednačavanje uslova. Posebno je naglasila da je pozitivna diskriminacija pogrešan termin, umesto kog treba koristiti termin afirmativne mere.

Osim toga, Milan Janković je ukazao na to ko su sve osobe sa hendikepom i da je broj osoba sa hendikepom mnogo veći od podataka iz poslednjeg popisa. Istaknuto je i da bi učenicima i studentima sa hendikepom ublaženi kriterijumi za ostvarivanje prava na stipendiju bili izuzetno značajna podrška, jer oni imaju mnogo veće troškove od svojih vršnjaka, a sa druge strane i daleko izazovnije uslove studiranja usled kojih im je neretko nemoguće da imaju visok prosek ocena.

Predstavljeni su i predlozi ublaženih kriterijuma za konkurse za stipendije jedinica lokalnih samouprava, a čije uvođenje Udruženje zagovara.

Udruženje će u narednom periodu održati još 3 regionalne konferencije, a nakon toga će biti organizovani treninzi za osobe zaposlene u jedinicama lokalnih samouprava u cilju njihovog osnaživanja za primenjivanje inkluzivnih politika i doprinošenje razvoju inkluzivnog društva.