Važno obaveštenje

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog projektnih aktivnosti van Beograda, Udruženje neće raditi u periodu od 9. oktobra do 13.oktobra 2017.godine.

 

USH Tim

Kurs programiranja

Dragi članovi,

Udruženje studenata sa hendikepom organizuje besplatan kurs programiranja u trajanju od 5 meseci. Polaznici kursa će kroz interaktivan rad naučiti programiranje u okviru programskog jezika Python, rad sa bazama podataka (PostgreSQL) i da samostalno izrade veb aplikaciju po sopstvenom izboru u DJANGO framework-u. 


Pozivamo vas da se prijavite slanjem osnovnih podataka: ime i prezime, kontakt telefon, mejl i fakultet, na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . sa naznakom "za kurs programiranja" do 15. oktobra 2017. godine.


Pozdrav,
Tim USH

kurs računara

Dragi članovi, 
Udruženje studenata sa hendikepom organizuje besplatan kurs korišćenja računara u trajanju od 6 meseci sa pauzama u januaru tokom Novogodišnjih i Bozićnih praznika i sezone ispitnih rokova. Polaznici kursa će kroz interaktivan rad savladati osnove MS Office paketa, praktično korišćenje interneta, kao i multimedijalnih softvera.

 

Pozivamo vas da se prijavite slanjem osnovnih podataka (Ime i prezime, fakultet, kontakt telefon) na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  do 16. oktobra 2017.godine. 


USH Tim

Konkurs za dodelu studentskih stipendija i kredita Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za školsku 2017/2018 godinu

Drage i dragi,
Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja je raspisalo konkurs za dodelu studentskih kredita i stipendija. Pravo na studentsku stipendiju, u skladu sa zakonom, imaju studenti sa hendikepom visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, kojinisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija. Na konkurs se mogu prijaviti studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija i studenti drugog i trećeg stepena studija, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog stepena i ukoliko ispunjavaju ostale uslove u skladu sa zakonom i pravilnikom.
Detalje konkursa i potrebnu dokumentaciju možete videti na linku
http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2015/08/Stipendije.pdf

Dokumentaciju je potrebno dostaviti Udruženju studenata sa hendikepom najkasnije do 1. novembra 2017. godine.

Održana zafršna konferencija "participacija mladih sa hendikepom"

Konferencija  “Participacija mladih sa hendikepom” održana je u četvrtak 30. marta u 10 časova u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova 6/III.

Govorili su Ivana Antonijević, koordinatorka projekta RIOIS 2016, Milena Beočanin, pomoćnica sekretarke, Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda,  Snežana Klašnja, pomoćnica ministra, Ministarstvo omladine i sporta,  Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Vladin tim za socijano uključivanje i smanjenje siromaštva SIPRU, Mian Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom i Tatjana Nikoić, članica UO Krovne organizacije mladih Srbije i predsedavajuća Saveta za ravnopravnost i inkluzivno društvo.


Mladi sa hendikepom se zbog socijalnih barijera, diskriminacije, nedovoljne informisanosti i motivisanosti, suočavaju sa smanjenim mogućnostima za obrazovanje, lični razvoj i usavršavanje, samostalan i aktivan život. Neretko su isključeni iz aktivnosti  vršnjačke zajednice i nemaju mogućnost da koriste programe namenjene mladima. Upravo zbog toga projekat Regionalna inkluzivna omladinska inicijativa Srbije - RIOIS 2016 je posvećen uključivanju mladih sa hendikepom u aktivnosti omladinskih organizacija i organizacija za mlade tako što su mladi sa hendikepom kroz radionice osnaženi za samozastupanje; mladi iz omladinskih organizacija i kancelarija za mlade su obučeni za organizovanje servisa podrške i vršnjačke podrške za mlade sa hendikepom i kroz inkluzivne aktivnosti u lokalnim zajendicama uticali su na  povećanje vidljivosti mladih sa hendikepom. Inkluzivne lokalne aktivnosti obuhvatale su i radionicu sa lokalnim medijima u šest gradova.


Na konferenciji su predstavljeni rezultati i iskustva mladih koji su obuhvaćeni projektom, uloga Ministarstva omladine i sporta, kancelarija za mlade, organizacija civilnog društva i mladih sa hendikepom u povećanju uključenosti mladih sa henikepom u društvo kroz aktivnosti kancelarija za mlade i organizacija mladih i za mlade. Biće dati zaključci i preporuke. 
Konferencija je organizovana u okviru projekta Regionalna inkluzivna omladinska inicijativa Srbije RIOIS 2016 koji realizuje Udruženje studenata sa hednikepom u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i u partnerestvu sa KZM Subotica, KZM Obrenovac, KZM Novi Pazar, Centrom za građanski aktivizam Denizen iz Svrljiga i Omladinskim kreativnim centrom iz Jagodine.

Udruženje studenata sa hendikepom (USH) je nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija koja se bori za ostvarivanje i poštovanje ljudskih prava i izjednačavanje mogućnosti mladih i studenata sa hendikepom kroz kreiranje uslova za inkluzivno formalno i neformalno obrazovanje i primenu socijalnog modela.